Android P funkcije koje se izdvajaju

Google je nedavno objavio Android P Developer Preview, a iako se radi više o evolutivnom koraku, nova verzija Androida ima nekoliko funkcija koje se izdvajaju. Nova verzija operativnog sistema se očekuje na jesen, a evo nekih odlika Androida P koje se izdvajaju.

Podrška za izrez u vrhu ekrana (notch) – funkcija o kojoj se toliko priča i piše, koja izaziva kontroverze i podeljena mišljenja među korisnicima. Ipak, Android P donosi zvaničnu podršku za izrez u koji će biti smeštene kamere i senzori. API za izrez displeja developerima omogućava da dizajniraju aplikacije prema obliku i funkcionalnosti ovog izreza.

Izmena dizajna – Android P donosi izmene panela za obaveštenja, ambijentalni displej, izmene za Settings sekcije, kao i manje izmene za početni ekran. Sa novom verzijom, opcioni paneli su uklonjeni, a gotovo svaki Quick Settings taster je svojevrstan “power” taster čijim pritiskom se odlazi na odgovarajuću stranicu.

Navigacija u zatvorenim prostorima – jedna od zanimljivijih funkcija za Google Maps će biti poboljšana navigacija u zatvorenom (tržni centri, poslovne zgrade i slično). Android P donosi IEEE 802.11mc Wi-Fi protokol, poznat i kao Wi-Fi RTT (Round Trip Time) koji aplikacije mogu koristiti za procenu pozicije uređaja u zatvorenom prostoru.

Izvorna podrška za HDR i HEIF – Android P donosi podršku za enkodiranje HEIF fotografija, što je dobra vest jer HEIF tehnologija kompresovanja omogućava čuvanje fotografija visokog kvaliteta bez zauzimanja previše mesta. Dolazeći OS će imati i za HDR VP9 Profile, što znači da će developeri lako moći da donose HDR-osposobljeni video krajnjim korisnicima, preko različitih aplikacija.

Poboljšana sigurnost – sigurnosna poboljšanja su karakteristika svakog Android ažuriranja, a tako je i sada. Android P limitira aplikacijama pristup mikrofonu, kamerama i senzorima kada je aplikacija u stanju mirovanja. Bekapovanje sada koristi enkripciju, što znači da PIN-ovi i lozinke se koriste za enkripciju podataka pre nego što oni napuste uređaj.

Ostale Android P karakteristike uključuju podršku za dve kamere, novi slajder za zvuk, taster za auto-rotaciju u baru za navigaciju i drugo.

Izvor: Android Authority

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here