BUDUĆNOST: Telefon koji radi bez baterije!

Nećete brinuti koliko vam je procenata ostalo, niti tražiti punjač naokolo!

Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu nadaju se da će korisnici mobilnih telefona uskoro moći da zaborave na punjače, kablove i baterije koje ih “izdaju” onda kada su u najvećoj frci!

Tim istraživača sa tog univerziteta upravo je konstruisao mobilni telefon koji radi BEZ baterije!

“Pametni” telefoni troše baterije zato što rade mnogo više od pukog slanja i primanja poziva, ali potrebni su im repozitorijumi energije velikog kapaciteta čak i ako se sve “pametne” funkcije uklone.

Čak i kada samo razgovarate, analogna informacija iz zvučnog talasa koji proizvodi glas registruje se putem mikrofona, i transformiše u digitalni signal. Sa druge strane, digitalni signal mora opet da bude pretvoren u analogni kako bi onaj koga zovete mogao da čuje zvuk vašeg glasa. Stalna konverzija digitalnog u analogno, i obrnuto, troši mnogo energije.

Zato su naučnici konstruisali telefon koji ovu konverziju ni ne obavlja! Koristi baznu stanicu koja emituje analogni radio signal, tako da dolazeća poruka pristiže u vidu šablona radio signala, koji zvučnik pretvara u zvučne talase. Odlazeća poruka šalje se kada vibracije u mikrofonu, koje proizvodi glas korisnika, menjaju radio signal koji emituje bazna stanica.

Iako se “preskače” proces koji inače troši mnogo energije, ovaj telefon ipak mora da ima izvor od 3,5 mikrovata, što bi vas nateralo da pomislite da ipak mora da ima bateriju, zar ne? Ne!

Dovoljno energije za napajanje telefona dobija se iz solarne baterije veličine zrna pirinča, kao i putem bazne stanice čiji signali takođe obezbeđuju malu količinu energije.

Tokom prezentacije projekta, naučnici Univerziteta u Vašingtonu obavili su na svom prototipu nekoliko razgovora putem aplikacije Skype. Telefon, za sada, radi na specifičan način – samo jedan korisnik može da govori u jednom trenutku, odnosno možete ili da govorite, ili da slušate sagovornika, ne možete oboje govoriti istovremeno.

Razgovori su uspešno obavljeni na razdaljini od deset metara između telefona i bazne stanice, u slučaju napajanja radio signalima, odnosno na razdaljini od 15 metara u slučaju solarnog napajanja.

Rezultati ovog projekta objavljeni su u žurnalu “Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies”.

Izvor: mondo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here