Hakeri prevarili Iris skener, proizvođač reagovao!

Skener zenice oka, biometrijski sistem zaštite na novim telefonima, možda nije toliko siguran, jer su nemački hakeri uspeli da ga prevare, koristeći veoma jednostavne alate.

NAPOMENA! Nakon objave vesti koja sledi stigla je reakcija kompanije Samsung Srbija, koju prenosimo neizmenjenu, u potpunosti:
“Svesni smo izveštaja, ali želimo da uverimo naše korisnike da je tehnologija skeniranja dužice u uređaju Galaxy S8 razvijena pomoću rigoroznih testova, kako bi se obezbedio visok stepen preciznosti i sprečili pokušaji kompromitovanja bezbednosti, kao što je upotreba fotografija dužice vlasnika.

Tvrdnje novinara mogle su nastati samo usled retke kombinacije okolnosti. Bilo bi potrebno, što je malo verovatno, da neko poseduje fotografiju dužice vlasnika telefona u visokoj rezoluciji snimljenu IR kamerom, kontaktno sočivo i telefon datog vlasnika u svom posedu, sve u istom trenutku. Sproveli smo interne demonstracije pod istim okolnostima i bilo je ekstremno teško ponoviti ovakav rezultat.

Ukoliko ipak postoji potencijalna ranjivost, ili se pojavi novi metod koji bi ugrozio naše napore da u svakom trenutku obezbedimo sigurnost, reagovaćemo u najkraćem mogućem roku da tu situaciju razrešimo”.

Više informacija o skeniranju dužice oka možete naći na ovom linku, uz napomenu da “Precizno skeniranje dužice prepoznaje 266 jedinstvenih odlika, dok skeniranje otiska prsta prepoznaje samo 40, zbog čega je skeniranje dužice mnogo rigoroznije od autentifikacije skeniranjem otiska prsta”.

Samo mesec dana nakon što je Samsung Galaxy S8 izašao, nemački hakeri su već smislili način da nadmudre softver skenera zenice oka na ovom telefonu.

Chaos Computer Club, nemačka hakerska grupa osnovana 1981. godine, objavila je način za hakovanje S8 biometrije uz pomoć jednostavnih alata, koji uključuju foto-aparat, kontaktno sočivo i igrom ironije Samsung štampač. Čak su dostavili i video dokaz uspešnog hakovanja.

Iz kompanije Samsung su izjavili da proveravaju ove navode hakerske grupe. Tehnologija skeniranja zenice “razvijena je rigoroznim testiranjem”, saopštio je Samsung, navodeći da će, ukoliko postoji potencijalna izloženost sistema zaštite nekoj novoj metodi napada koja ugrožava obezbeđenje sigurnosti korisnika u svakom trenutku, odgovoriti što je brže moguće da se problem otkloni.

Izvor: mondo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here