Huawei Vision

Zahvaljujući telefonima kao što su Vision i Honor, Huawei je postigao toliku popularnost. Ova kompanija se nije samo tako pojavila na tržištu već su se postepeno razvijali. Za Huawei Vision u šali kažu da je sličan kao HTC Desire S i skoro pametan kao on.

Glavne karakteristike:

– Quad-band GSM i dual-band 3G
– 14.4 Mbps HSDPA i 5.76 Mbps HSUPA
– 3.7″ 16M-boja kapacitivni LCD touchscreen sa WVGA rezolucijom (480 x 800 pixels)
– Android OS v2.3.5 Gingerbread
– SPB Shell 3D launcher je instaliran
– Qualcomm Snapdragon MSM8255 chipset, 1 GHz Scorpion CPU, Adreno 205 GPU,
– 512 MB RAM-a i 2 GB ROM-a
– 5 MP kamera sa auto-fokusom i LED blicem i geografskim označavanjem
– 720p snimanje video zapisa @ 30fps
– Wi-Fi b/g/n i DLNA
– GPS sa A-GPS
– microSD slot, do 32GB
– Merač ubrzanja i senzor za rastojanje
– Standardni 3.5 mm audio priključak
– Stereo FM radio sa RDS-om
– microUSB port (punjenje) i stereo Bluetooth v2.1
– Prednja kamera
– Kompaktno aluminijumsko kućište

Vision je sličan Honor-u koji je predstavnik prethodne generacije Huawei Android telefona. Iako je bio mnogo bolje opremljen, nedostatak mu je bio izgled, koji nije bio baš privlačan. Ali zato je Vision zauzeo njegovo mesto. Njegov izgled uliva sigurnost u kvalitet kućišta kao i moć telefona.
Vision je u opasnosti da ga sa tržišta istisne konkurencije koja je mlađa i “obdarenija”, a tu se misli na Samsung, HTC, LG i Sony Ericsson koji sigurno neće biti ljubazni prema novajlijama.
Huawei Vision izgleda pristojno i ako Vam je potreban za obavljanje svakodnevnih poslova onda je ovaj smart telefon i više nego dobar.

Huawei Vision je jedan od kompaktnijih telefona koji imaju ekran od 3.7″. Njegove dimenzije su 118 x 59.9 x 9.9 mm, tako da jako lepo leži u ruci. Vitko, kompaktno kućište je jako prijatno i udobno za držanje sa težinom od 121 g.

Dizajn i kvalitet

Kada posmatramo Huawei Vision ne možemo, a da ne primetimo njegovu sličnost sa HTC Desire S, pre svega se to odnosi na dizajn kompaktnog kućišta. Ali tu prestaje svaka sličnost.
Što se tiče ergonomije telefona, ona je na zadovoljavajućem nivou, kompaktan je i jednostavan za rukovanje, a istovremeno ima pristojan ekran. Vision je kraći od iPhone-a, ali ima veći ekran.

Vision LCD ekran ima WVGA (480 x 800) rezoluciju i gustinu piksela od 255 ppi. Kontrast je prijatno iznenađenje za nas, ali ono što kod ovog ekrana nije dobro jeste osvetljenost. Ako izuzmemo taj nedostatak, onda je kvalitet ovog ekrana iznad proseka.
Ispod ekrana se nalaze kapacitivne tipke za Menu, Home, Back i Search. Svetle na dodir i dovoljno su udaljeni od ekrana tako da Vam neće smetati. Iznad ekrana se nalazi kamera za obavljanje video poziva, senzor za razdaljenost da se ugasi ekran tokom obavljanja poziva i svetlosni senzor.

Na desnoj strani telefona nema ništa, što je slučaj i kod HTC Desire S, a izgled njegovog kompaktnog kućišta je poslužio kao inspiracija za dizajn Vision-a. Sa leve strane se nalazi dugme za podešavanje jačine zvuka.

Ono po čemu se Vision razlikuje od HTC Desire S je mesto za USB otvor. Kod HTC-a je taj otvor sa strane. Kod Vision-a je microUSB ulaz i za punjenje i za razmenu podataka na dnu telefona, a tu se nalazi i deo mikrofona.
Audio priključak se nalazi na vrhu telefona zajedno sa dugmetom za uključivanje i zaključavanje telefona. Na poleđini Vision-a se nalazi sekundarni mikrofon koji poništava šum. Tu je i zvučnik, kao i kamera od 5MP i LED blic.
Plastični deo na dnu telefona se otvara i tu se nalazi odeljak za SIM karticu i microSD memorijsku karticu. Čim sklonite taj poklopac, telefon se automatski gasi što znači da se memorijska kartica ne može izvaditi ili ubaciti na brzinu.
Vision je jako prijatan za držanje i rukovanje. Veličina je odgovarajuća i kompaktna. Oni koji nisu opsednuti veličinom ekrana kod smart telefona će biti sasvim zadovoljni sa ovim ekranom od 3.7 inča.
Kompaktno kućište koje je preuzeo od HTC-a nije nešto novo i originalno, ali Vision ne izgleda kao jeftina kopija.

3D korisnički interfejs

Vision se ne može porediti sa nivoom prilagođavanja kod Honor-a pa se zato moramo zadovoljiti sa onim što je već odrađeno. Prethodno instalirani SPB Shell 3D launcher je jedini glavni dodatak na ono što je standardni deo Androida.
SPB Shell 3D nudi veoma prilagodljiv korisnički interfejs sa 11 različitih prikaza ekrana. Bilo koji od njih možete podesiti da Vam bude glavni ekran.

Takozvani Carousel predtavlja pregled svih dostupnih panela za glavni ekran. Dugme koje je namenjeno za pokretanje te funkcije se nalazi na dnu ekrana i omogućava Vam da menjate ekrane, da ih uređujete, stavljate različite boje za pozadinu, menjate im ime ili da uklonite one koje Vam ne trebaju.

Deo za notifikacije je potpuni kontrast standardnog Androida i bogate grafike podešavanog launcher-a. Dobićete informacije o mreži i novim notifikacijama, ali ne možete brzo prelaziti sa Wi-Fi na Bluetooth i slično.
Zaključavanje ekrana kod Vision-a je standardno za Android. Prevučete prstom na desno, a prevlačenjem prstom na levo isključujete tonove.

Aplikacije se prikazuju u obliku vertikalno postavljene mreže koje se može pomerati na gore i na dole. Ne možete promeniti red ikonica koje su poređane po abecednom redu.
SPB Shell 3D launcher nudi opciju da menjate boju pozadine Vaših ekrana, zajedno sa nekim drugim podešavanjima, a tu spade i stereoskopski režim rada koji je u suštini beskoristan.

Sve u svemu, Vision ima solidan korisnički interfejs koji ima dosta opcija i lepo izgleda. Ono što nam se ne sviđa je da izgleda dosta skučeno na manjim ekranima. Glavni ekrani izgledaju pretrpano i mogu da deluju dezorijentisano.

Performanse

Dobra stvar je što prilagođeni SPB Shell launcher uopšte ne usporava telefon. Huawei Vision nije najbrži smart telefon na tržištu uz single-core processor od 1 GHz Snapdragon CPU sa Adreno 205 i 512 MB RAM-a. Ovo se uzima u obzir pri nekim testovima u poređenjima telefonima, ali mi nsimo iskusili nikakve problem.

Obavljanje poziva

Vision nema nikakvih problema što se tiče signala, a zvuk je izuzetno dobar sa obe strane slušalice. Vision nema ugrađenu opciju za video pozive, kao ni Honor. Rešenje za ovaj problem mogu biti aplikacije kao što su Skype i Tango. Ono što nam se posebno svidelo kod ovog telefona je vrhunski zvučnik.

Unošenje teksta

QWERTY tastatura kod Huawei Vision-a je prošla kroz neke promene i sada liči na unapređenu verziju koju ima Honor. Malo je detaljnija nego što je to slučaj sa uobičajenom starom Android tastaturom, a ima tri prečice sa obe strane space bar-a, umesto dosadašnje dve prečice.

Music player

Music player na Huawei Vision je takođe drugačiji od onog koji ima Honor. Najveća razlika je u tome što kod Vision-a nije posebno funkcionalan, a i takođe nije uloženo mnogo truda u dizajn. Ovo je “skladištena” Android verzija kakvu dugo nismo videli.

Pesme možete tražiti na YouTube-a ili preko Google search tako što ćete dodirnuti prstom ime pesme na ekranu i držati nekoliko sekundi.

Audio izlaz je previše tih

Huawei U8850 Vision se može svrstati među najtiše telefone koje smo testirali. Ako ste jedan od onih ljudi koji vole da uključe ogromne slušalice u smart telefoni pojačate muziku do kraja sve dok Vam uši ne prokrvave onda Vision nije za Vas. Iako zvuk nije glasan, pristojno je jasan.
Nije impresivan kao drugi smart telefoni kada se priključi na spoljno pojačalo, ali nije ni toliko loš.

Kamera

Huawei Vision ima kameru od 5 MP. Ima jedan LED blic kao i geografsko označavanje i HDR. Interfejs za kameru je preuzet iz Gingerbread-a. Skoro svaki veći proizvođač Androida ima bolje rešenje koje se može prilagoditi, ali to nije slučaj i sa Vision-om.

Podešavanja koja imate na raspolaganju su zadovoljavajuća – ekspozicija, HDR i podešavanje blica, međutim nisu Vam dostupni ISO i balans bele boje.

Snimanje video zapisa

Sa single-core procesorom, Huawei Vision može da snimi video zapise od 720p za 30 fps.
Korisnički interfejs za snimanje je isti kao onaj za fotografisanje.
Stvarna rezolucija video zapisa nije posebno impresivna, nisu isprekidani ali nisu mnogo detaljni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here