Kakao aplikacija

Da li možete da poverujete da su aplikacije poput: Facebooka, Twittera, WhatsUpa ili Vibera na drugom mestu po popularnosti u nekoj državi na svetu?

KakaoTalk

Jedna od takvih država je Južna Koreja, u kojoj aplikacija broj jedan nije ni jedna od najpopularnijih u svetu! U ovoj zemlji udeo smartfona je 73%, ako je verovati EMarketer-u, a od tog broja korisnika njih čak 93% koristi aplikaciju KAKAO.

Autori ove veoma popularne aplikacije se nadaju zaradi od 200 miliona dolara, a profit koji je Kako ostvario prošle godine je “samo” 42 miliona!

S obzirom da je na skoro svakom smartfonu instaliran Kakao u Južnoj Koreji za dalje širenje popularnosti aplikacije potrebne su nove teritorije. Sve zemlje u okruženju već imaju svoje omiljene aplikacije za razmenu poruka kao npr. Line aplikacija koja je osvojila Japan, WeChat ubedljivo dominira u Kini sa više od 220 miliona korisnika. Zbog svega ovoga mora se potražiti neka nova teritorija, neosvojena omiljenom aplikacijom.

Plan je da Kakao privuče korisnike iz Vijetnama, Filipina i Indonezije pre ljute konkurencije koja ne sedi mirno. Kampanja za privlačenje novih korisnika uveliko traje, rezultate ćemo znati veoma brzo.

“Šansu tražimo na tržištima gde se još nije drastično izdvojila jedna aplikacija, ali gde se broj korisnika smarfona rapidno povećava,” rekao je CEO Kakaa Sirgo Li.

najbitnija stvar za jednu aplikaciju, da bi se uspela penetrirati na novo tržište jeste prilagođavanje same aplikacije svakom novom tržištu i zato je Kakao rešio da se prilagodi uz pomoć domaćih umetnika i privrede.

“Prilagođavanje je srce svega. Trenutno, u Koreji “radi” samo žuta boja, ali možda u Indoneziji ljudi vole narandžastu. Tako da ćemo promeniti našu boju u narandžastu, kao i user interface i sve ostalo bitno.”

Ovakva strategija je, po dosadašnjim rezultatima, veoma uspešna, Koreja ima 50 misliona stanovnika, a aplikaciju koristi 130 miliona korisnika!

Jedna od država od koje je Kakao odustao je Južna Amerika gde je cena marketinga bila prevelika, a Evropa je suviše podeljeno tržište i bilo bi komplikovano regionalno prilagođavanje aplikacije.

Konkurent WhatsApp, čiji se koren nalazi u kalifornijskoj Santa Klari, objavio je prošle nedelje da ima 400 miliona aktivnih korisnika u celom svetu.

Ako želite i vi da probate Kakao samo napred 🙂

Još o Kakao-u!

[pb-app-box pname=’com.kakao.talk’ name=’KakaoTalk: Free Calls & Text’ theme=’discover’ lang=’en’]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here