Promene na tržištu tableta: Surface sve popularniji

Kompanija Microsoft saopštia je da je prodaja njihovih Surface hibrida porasla za čak 38 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Većina tržišnih analitičara kao kategoriju s najvećim potencijalom rasta na tržištu računara izdvaja hibridne uređaje koje je moguće koristiti i kao tablete i kao prenosne računare.

I dok je prodaja tableta sve slabija, a stanje na tržištu računala u minusu je već duže vreme, hibridni uređaji beleže sve veću prodaju, a najbolji primer popularnosti takvih 2-u-1 uređaja jesu Microsoftovi Surface uređaji.

Prilikom objave poslovnih rezultata za poslednji kvartal, čuveni tehnološki gigant saopštio je da je prodaja Surface hibrida (Surface 4 Pro i Surface Book) u ovom tromesečnom periodu porasla za 38 odsto u odnosu na isti period prošle godine i da su prihodi od prodaje porasli s 672 miliona na 926 miliona dolara.

Ipak, informacija koja većinu novinara najviše interesuje – broj prodatih uređaja, kompanija nije otkrila.

Dok Microsoft može da bude zadovoljan sve većom popularnošću svojih uređaja, Apple već deset kvartala zaredom beleži pad prodaje iPada, piše Cnet.

U poslednjem kvartalu prodato je devet odsto manje uređaja u odnosu na isti period godinu dana ranije (9,95 miliona iPada), dok se u Appleovom fiskalnom četvrtom kvartalu očekuje dalji pad prodaje (oko 9,1 milion iPada).

Ipak, uprkos manjem broju prodatih tableta, Apple je zabeležio povećanje prihoda od prodaje iPada (zahvaljujući predstavljanju skupljeg uređaja iPad Pro). U poslednjem kvartalu taj prihod je porastao za 7,4 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here