Prvi detalji o Huawei zameni za Android i Windows

Huawei-OS
Foto: MONDO portal / Marko Čavić

Procureli su novi detalji o vlastitom Huawei operativnom sistemu, na kojem se radi već sedam godina.

Koliko dobar bi mogao da bude Huawei OS za pametne telefone i da li će biti u stanju da zameni Android mogli bismo da saznamo već na jesen, s pojavom Mate 30 serije, kad bi trebalo da debituje i Huawei OS. Kodni naziv mu je Hongmeng i mitskog je porekla, a označava momenat pre nastanka sveta. Ako Huawei kompaniji Android licenca ostane izvan domašaja, a sada su stvari baš takve, Huawei će morati praktično da se ponovo rodi ili preporodi, kako bi korisnici pristali na zamenu Android-a za novi OS.

Ali, ne možemo da sudimo dok ne vidimo, zar ne?! Zato to sad ostavljamo po strani…

Ono što je novo u sagi o Huawei operativnom sistemu jeste da su procurela imena. PhoneArena je, na osnovu podataka izvučenih iz registracije intelektualne svojine u okviru regulatornih tela Evropske unije (European Union Intellectual Property Office – EUIPO) objavila imena operativnog sistema, koja su:

– Huawei Ark OS
– Huawei Ark
– Ark i
– Ark OS.

Ova imena su registrovana, ali nema pouzdanih informacija o tome da će bilo kad zaista biti i upotrebljena, ali kompanija Huawei mora da se spremi za svaki scenario. Takođe, ova imena su registrovana i za pametne telefone i za računare, jer Huawei očigledno očekuje da i Microsoft, odnosno Windows prestane saradnju sa njima (to se još uvek nije desilo, nasuprot Android-u i Google-u, koji su prvi zatvorili vrata Huawei kompaniji).

Umesto Project Z ili Hongmeng OS nama Ark OS zvuči daleko bolje!

Šta vi mislite o mogućem imenu Huawei operativnih sistema?

mondo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here