Samsung Galaxy Europa GT-i5500

Ranije je Google-ov Android operativni sistem bio rezervisan za skupocene smart telefone, ali nas je Samsung obradovao i predstavio pristupačni smart telefon za samo £180 Samsung Galaxy Europa GT-i5500.

Kvalitet i dizajn

Ovaj telefon je prilično tanan, sa dimenzijama 56x108x12.3 mm, pa iako ima 102 g nije težak. Što se tiče kvaliteta izgradnje, Samsung galaxy Europa GT-i5500 izgleda dosta čvrsto – nije napravljen od mermera, ali sigurno nećete imati osećaj da će se raspasti. Na prednjem delu telefona nalazi se tipka za navigaciju, tipke za obavljanje poziva, i dva dugmeta sa svake strane za podešavanje funkcija ‘menu’, ‘home’, ‘back’ i ‘search’. Kod ivice se nalazi mehanička tipka za podešavanje jačine zvuka i pokriven mini-USB ulaz i priključak za slušalice od 3.5 mm.

Već znamo da se ne treba očekivati mnogo od ekrana srednje klase, ali ovaj ekran od 2.8 inča nije uopšte loš. Ima rezoluciju od 240×320 piksela što i nije toliko sjajno, i morate da zumirate kako biste mogli pročitati tekst na sajtovima. Sa druge strane,, prilično je svetao, a boje su živopisne. Ovaj ekran je kapacitivan što predstavlja olakšanje jer su oni mnogo precizniji, a to je jako bitno kod manjih ekrana.

Korištenje ovog telefona je pravo uživanje. Za to su, pre svega, zaslužni kapacitivni ekran i operativni sistem Android 2.1.

Android software 

Iako Android 2.1 nije najnovija verzija ovog operativnog sistema, ali ne izgleda zastarelo. Ukoliko ste se tek nedavno upoznali sa Androidom, iznenadiće Vas njegova jednostavnost i snaga. Dobijate pet početnih ekranakoje možete menjati prevlačenjem prsta. Obogaćeni su dodacima ili prečicama za aplikacije koje često koristite.

Ima i  detaljniji meni koji možete otvoriti tapkanjem na ikonicu koja se nalazi u dnu ekrana. Imate i pristup aplikaciji za Android Market, tako da ćete moći da napunite telefon igricama, programima i korisnim aplikacijama.  Kompletan interfejs je prilično brz.

Povezivanje na internet

Europa je pravi telefon za internet, zahvaljujući 3G i povezivanju preko Wi-Fi.Pretraživač interneta je solidan, ali ćete morati, kao što smo Već rekli, da zumirate tekst na sajtovima da biste ga mogli pročitati.

Važno je da napomenemo da nema multi-touch opciju, tako da nećete moći da zumirate mape ili veb-stranice kao što to mogu iPhone ili HTC Desire. Još jedna mana je nedostatak Flash-a, tako da nećete moći gledati veliki broj video-zapisa na internetu.

Kamera

Europa ima zadnju kameru od 2 megapiksela, ali ona nije kvalitetna tako da su i snimci prilično neinspirativni. Poslužiće Vam, ali budite spremni na to da nećete moći da uslikate fantastične pejsaže. Isto je i sa snimanjem video zapisa, pa su snimci mutni.

Baterija

Što se tiče trajanja baterije, ako planirate da maksimalno koristite sve njegove funkcije, moraće Vam punjač stalno biti pri ruci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here